Thursday, December 31, 2009

Christmas cake

Before I proceed with my entry I'd like to wish all of you a very happy new year....semoga tahun 2010 ini akan membawa seribu rahmat buat kita semua.

Orait....Christmas yang lepas saya dapat order from Cikgu Charlotte untuk buatkan dia kek khas untuk Christmas. Jenuh jugak la pikir2 nak deco cemaner....last2 jadik cam ni.....hehehe...to to Charlotte....I really hope that u like the Blueberry Cheesecake......




Blueberry Cheesecake 1kg with Christmas deco.

Saturday, December 26, 2009

Hi there! I'm glad to announce that "Janna's Homemade Bakery is now opened for orders !
So give me a call now !

Friday, November 20, 2009

Announcement

Janna's Homemade Bakery will be closed for operation from 25/11 until 23/12 since I'll be flying back to my hometown.

Should you need to make orders please do so before 24/11 and/or after 23/12.
I'm really sorry for the inconveniences .
Thank You.

More cakes

Alhamdulillah, my business bertambah baik. order boleh kata tiap2 hari ada. Syukur alhamdulillah.
Dah hujung2 musim persekolahan ni memang banyak sekolah2 yg buat jamuan akhir tahun untuk kelas dan juga untuk sekolah. So banyak jugak la saya dapat order2 untuk jamuan2 ni. Banyak jugak gambar2 yg saya ambik tp kalau nak letak semua nanti korang sumer mabuk gambar kek la pulak,ekeekek....so enjoy jela tengok gambar2 kek yg saya sempat upload ni.....



Order from my neighbour Jun of SMK Keningau 2 :



Order Pizza pon banyak dapat, Alhamdulillah....setakat ni ramai yang suka dengan my pizza :)




Orde from Dilla of SM St Francis Xavier :

Blueberry Cake (1kg)



Order from Mdm Saimah Guka of SMK Bingkor :

Vanilla Cream Cheese Cake 1kg



Black Forest (1kg)


Chocolate Moist Cake (1kg)




Order from Pn. Ramlah of SMK Keningau:

Chocolate Moist Cake (1kg)



Order from Miss Isnaningsih for makan kat skolah :

Chocolate Moist Cake (1/2kg)







Ni la kek yang paling besar saya pernah buat....kek seberat 3kg dan berukuran 11" x 22" yang ditempah oleh SMK GUNSANAD, Keningau, sempena majlis makan makan tahunan diaorang. Kek tu ialah kek span orange with cream cheese filling perasa oren jugak. Sedap kek neh....heheeh... masuk lif tekan sendiri la pulak. Terima kasih kepada SMK Gunsanad yg sudi tempah ngan saya. Walau pon penat dan mencabar nak decorate kek sebesar nih, tp saya puas hati.

Thursday, November 12, 2009

Latest orders

Ni antara order2 terbaru yg aku wat.....tima kasih pada semua yg sudi order yer..kalu ada apa2 yg tak suka ker....tak puas hati ker let me know okay...komen2 yang membina sangat2 di alu2kan....

Order from Kak Min ( my neighbour and regular customer) of SMK Keningau , 5 biji kek coklat simple






Cotton Soft Cheesecake



Order from Kak As of Taman Juta for his son's birthday


Chocolate Moist Cake, 1kg

Friday, November 6, 2009

Character Cakes

Aku banyak betul terima order untuk wat character cakes. Walaupon susah and leceh gak nak melukis2 ni tapi aku suker sebab this is like a challenge to me. These are a few cakes yang aku buat for the past 2 weeks

Order from ......member kepada jiran sebelah rumah of Tambunan...hehehe.... :

Durian Cake (1/2kg)


Order from Kak Sharifah of SMK Bingkor


Vanilla Cupcakes



Heart Shaped Chocolate Moist Cake (1kg)



Order from Bibi of Taman Adika :


Upin Ipin Blueberry Cake (1kg)




Order from Maslisah of SMK Bingkor untuk tunang tersayang:


Arsenal Durian Cake (1/2kg)



Order from Mr.Md Si of Taman Luagan for his son:


Blueberry Cake (1kg)







Friday, October 30, 2009

it's been a while...






owh dah lama tak update blog, lately memang sibuk skit ngan order2 kek, so enjoy jela gambar2 yg sempat di upload nih...

kepada sesapa yg nak order kek jgn segan2 kontek saya yer ! order dibuka setiap hari...tader hari cuti taw! hehee..

Tuesday, September 29, 2009

Shortbread Cookies

Actually dah byk kali saya cuba nak buat biskut ni, sokmo tak jadi....tang coklat tu la selalunyasaya fail. Baru kali ni saya buat jadik. Despite of lack of instrument tapi say tekad jugak nak buat. Sepatut nya kalau nak buat biskut ni nak kena guna loyang and cutter khas tapi since saya tak ada and belom beli lagik.....so saya potong pakai pisau jer.....hehehe...actually ada banyak versi utk shorbread nih tp saya pilih resepi yang paling mudah buat and mudah faham. Resepi ni di copy from forum CARI....credit to Mak Lang...







BISKUT SHORTBREAD [maklang]
loyang 50 petak(10"x10"



Bahan (utk base biskut)

120g tepung gandum
50g gula kastor
40g serbuk badam
100g butter
45g susu tepung

Cara
1. Alas loyang cutter dengan kertas kuih
2. Gaul kesemua bahan hingga sebati (adunan akan menjadi serbuk roti).
3. Masukkan adunan ke dalam acuan. Tekan/canai adunan sehingga padat dan rata dlm acuan dan cucuk ngan garfu base tersebut.
4. Tekan alat pemotong ke dalam adunan biskut dan bakar pada suhu 180 selama 12minit.
5. Bila biskut masak, keluarkan alat pemotong dan biarkan sehingga biskut sejuk sebelum dihias dengan coklat.



Bahan Hiasan
200g coklat masakan (boleh tambah jika suka banyak coklat)
50g coklat putih +sedikit shortening(kurangkan jika tak gemar corak sarat)

Cara
1. Cairkan coklat masak secara double boil kemudian tuang atas biskut yg telah disejukkan tadi.
2. Cairkan coklat putih, masukkan ke dalam beg piping dan lorekkan atas coklat masak.
3. Tarik coklat putih dengan lidi utk dijadikan corak batik.
4. Masukkan semula alat pemotong kek ke dlm biskut dan sejukkan dlm fridge selama 10minit atau sehingga coklat telah keras
5. Bila coklat dah beku, keluarkan alat pemotong dan pisahkan biskut sebelum menyimpan biskut dlm bekas kedap udara.


Tips:
*loyang tu dialas ngan paper kuih bhg dasarnya saje....lepastu letak base..bakar...dah siap curahkan coklat ...masuk fridge...

* cutter tu kuarkan cepat masa suam2 atau panas pun boleh......jangan biarkan sejuk baru nak kuar...nanti biskut melekat...

* lepas coklat dicurahkan atas base, masukkan cutter kembali...pastu br masuk fridge...biar biskut tu mengeras ngan cutter sekali .

* dah keras boleh ikut step spt yg diterangkan di atas tadi.

*pastikan loyang dan cutter disapu majerin terlebih dahulu utk elakkan biskut melekat...

*bila sbread dah keras dan bolehlah dikeluarkan dr fridge. terbalikkan loyang sambil tangan kanan menarik cutter pelan2...dia akan keluar bersama2 ngan biskut tadi tu...
* bila dah keluar cutter, terbalikkan biskut tadi atas buntut loyang
* tunggu le kejap...biskut dah lembut senang aje cabut cutter tu satu2...
* biskut yg berbulu2 kat bawah tu, trim ngan pisau kasi kemas

Sunday, September 27, 2009

Wednesday, September 9, 2009

Tempahan Kek Untuk Hari Raya

Tempahan Kek ,Brownies dan CreamPuff Untuk Hari Raya Masih di Buka !

Pilihan Kek :

-Kek Coklat Kukus (plain,no topping )- RM18 sebiji
-Kek colat Kukus with buttercream topping ,RM35
-Kek Coklat Kukus with Ganache Topping RM42
-Kek Coklat Kukus with fresh cream topping RM45

-Swiss Roll (with buttercream/strawberry jam filling)- RM6 segulung
-Black Forest Cake ,RM45/kg
-Blueberry Cake ,RM45/kg
-Cheesecake, RM65/kg
-Cottonsoft Cheesecake, RM38/each
- Creampuff (with castard filling ), RM40/100biji.
-Brownies (plain, 32pieces), RM32



Give Me A Call Now ! 014-5691618

Friday, August 28, 2009

Lagi order kek

Kek ni di tempah oleh jiran bakang rumah saya...Jun..spesel untuk birthday suami dia....dulu jun penah order cupcakes..kali ni jun request Kek Coklat Kukus with fresh cream topping....jun suh lukis orang lidi je dia kata....hehehe....so...ini lah jadi nya....simple sesangat.....tima kasih Jun..sbb sudi order ngan saya...






Ini pulak kek birthday my eldes doter Sophea...sempena birthday dia yang ke-8. Sophea mintak Kek Durian...pastu nak suh lukis rama2 kat atas kek.....ini lah hasil nya...






Dan sehari sebelum puasa baru2 ni....dapat tempahan from my online fren yg saya kenal dekat satu forum- Yati. Tak penah jumpe pon ngan dia....just sembang2 kat forum and berbalas SMS jer...Yati sangatla peramah...macam dah kenal lama. Yati outstation ke Keningau so dia order sebiji brownies untuk wat balik ke KK....jauhnyer beli brownies kan? Hehehe...apa2 pon tima kasih Yati.....lenkali leh order lagi....


Saturday, August 15, 2009

Durian kek lagi....heheeh



Ni durian kek di order oleh a friend of mine....Ain a.k.a Nonie. Nonie kata nak rasa kek duyan so dia order la kek yan 1/2kg....

Bawak dari Keningau ke KK punyer la hati2, takut kek terpenyet ker..apa ke la kan..but alhamdulillah...kek sampai dengan selamat nyer walaupun ada sikit kehudusan...hahahaha..ape punyer ayat daa.....nasib baik nonie tok maroh..tima kasih Nonie sbb sudi menerai kek ambo neh..harap2 Nonie suko....kalu ado tok suko pon oyak la ko ambo deh!

Tuesday, August 11, 2009

Kek Naruto


Ni pulak repeat order from my friend..Sah...eh...actually yang order nih anak dia....the birthday boy lah, Faris. Dia yg order sendiri...nak kek blueberry...nak letak gambar Naruto ngan Gaara..tp aku cumer lukis gambor Naruto jer...tak sempat la Faris...hehehe....tu pon Faris dah happy sesangat dah.....untuk Faris...Happy 8th Birthday.....and semoga panjang umo...murah rezeki dan diterangkan hati untuk menerima segala ajaran yang baik dan pelajaran....ameen.

Thursday, August 6, 2009

Blueberry Cake



Kek ni ditempah oleh guru kelas Sophea, Cikgu Yeo untuk makan2 dengan cikgu sidang petang di sekolah. Cikgu yeo order kek blueberry. Masa dia order ni my husband masih belom balik dari KL..so bahan2 smer ada cumer blueberry jer yang takda. Nak tolak order tu...rasa macam sayang sebab she's my new customer and this is her first time order cake from me. Mujur la ada my fren who is also my neighbour- Siti, dia la yang tulun belikan. Tima kasih Siti....kalu bukan kerana Siti order ni confirm kak zana terpaksa kensel.

Untuk Cikgu Yeo, tima kasih sebab sudi cuba...kalu sedap bitau la kat kengkawan..kalu tak sedap bitau saya...!

Saturday, August 1, 2009

Order Kek coklat Kukus


Order ni diterima dari my neighbour, Kak Min. Dia nak makan2 kat rumah je ngan family dia. Kak Min ni memang my regular customer. Kak Min request Kek Coklat Kukus dengan Ganache topping...tima kasih Kak min!

Monday, July 27, 2009

Main masak2 : Pizza (27/7/09)

Hari ni a friend of mine Kak Beb datang nak bajar wat pizza. Actually aku segan jugak nak ajar kak beb nih sebab Kak Beb ni sebenarnyer memang dah pandai wat roti..and dia memang tokey biskut raya yg femes kat Keningau ni. Hehehe....tp kalau orang dah mintak aku memang takkan hampakan.

Dalam pada nak bajar2 luper pulak aku nak print out resepi, huhuhuh...ape punyer cikgu da...tak pe Kak Beb, nanti saya email resepi nye yer ! Memang syiok main masak2 dengan Kak Beb..macam cerita kluar...mostly citer pasal masak2 lah...hehehe...to Kak Beb, tima kasih sebab sudi Main Masak2 dengan saya yer !



Jika ada yang berminat nak belajar wat pizza, cream puff atau pon kek macam Kak Beb ni...jangan segan2 telefon saya (014-5691618). Jadual kelas boleh di pilih mengikut kelapangan anda. (Monday- Thursday, 2.30 ptg- 5 ptg)

Friday, July 24, 2009

Durian cake (part 2)



Hehehehe......punya la terliur dengan kek yang di order oleh Cikgu Lini...maka lepas dah hantar kek tu kat dia....saya pon pulun la pulak buat sebijik lagi. hahahaha...siyes terliur!

Masa dok tengah hancurkan isi durian tuh .....alahai.....sedapnyer bau....pastu rasa sikit kat hujung jari.....mak aihhhh! manyak sedap wooo....! I couldnt resist! hahaha....

For the cake, I used sponge cake. I amik resepi from blog Sweetlily. Resepi span kek nye sangat senang and utk 1 adunan ni leh berat dia lebih 500g sikit kalau dah deco2....so kira orait la kan?





Durian Cake


Bahan2:

2 biji kek sponge bersaiz 7 inci (resepi kek span, nanti saya tepek)
2 sudu besar gula + 1/2 cawan air, untuk di jadikan sirap.


A. utk topping dan filling:
1 cawan whipping cream
-pukul di dalam mangkuk yg sudah disejukkan hingga kembang dan set. (yakni bila di terbalik kan mangkuk tu...krim tak tumpah)



B.untuk filling durian:
300g isi durian yg di carik2
2 sudu besar gula
1/2 cawan air masak.
1sudu besar tepung jagung

cara2:
-masukkan kesemua bahan2 di dalam satu mangkuk, dan blend menggunakan hand blender hingga hancur dan sebati.
-jika anda tak ada hand blender, boleh blend di dalam blender biasa atau pon blend di dalam food processor.
- masukkan ke dalam periuk dan masak sehingga pekat.
-ketepikan.


Cara2 melapis kek:

- ambil sebiji kek span dan belah dua. Kek yang sebiji lagi saya tak belah.
- ambil kek yg tidak di belah, letak di atas cake board. Kemudian, sapu permukaan atas nye dengan sirap (campuran gula + air).
- kemudian ambila kira2 2 senduk whipped cream dan sapu kan rata di permukaan kek.
- setelah itu sapukan pula di atas krim tadi dengan separuh dari pada isi durian yang di puri tadi.

- ambil bahagian kek yg di belah tadi (ambil bahagian bawah) sapu permukaan bawah nyer dengan sirap dan lapis di atas sapuan krim dan puri durian tadi.
- sekarang, sapu pula permukaan atas nya dengan sirap ,diikuti dengan krim dan puri durian.
-ambil bahagian kek yg terakhir, sapu bahagian bawah dengan sirap dan lapis di atas kek.

- ambil 2 senduk krim, sapu di atas kek dan keseluruhan kek. Hiasla mengikut kreativiti anda.

-kek ni sedap di makan sejuk, nyum2 !



Durian Cake order

My Ayang's colleague wanted to order a cake. At first she wanted a black forest cake but at the end of the conversation she told me that if I could make a durian cake it would be much better. So I thought.....hmmm..durian cake..sounds exotic and yummy too !

So I searched here and there until I remembered I had come across this blog featuring a durian cake and then I knew right away.....I have to make this durian cake. I really do. The challenge for me was that when it's not durian season yet so it is almost impossible to find people selling durians and it was only yesterday I finally found some durian. Thank god! And lucky for me- someone me who doesn't have a clue on how to buy and pick the right durian ,all the durians that I bought was sooooooooooo creamy ,sweet and delicious. !

And finally.....this is what I got.



hehehe, deco tu konon duri2 durian la..tp duri tak menjadi,ekeekke.






And to Lini, thanks for ordering again (this is the second time Lini ordered a cake from me), and I really really hope that you're gonna love the durian cake !

Saturday, July 11, 2009

Main masak2: Pizza

Actually...ni bukan kelas formal la...more like doing a favor to a friend. Siti my neighbour who lives a few doors from my house had asked to teach her how to make a pizza. I immediately agreed and arranged the suitable time for us to held the class...or more like "main masak2" hehehe...

So last Saturday we made pizza. I taught Siti how to make a classic pizza dough. I just provided all the ingredients and Siti did everything from mixing the dough....preparing the toppings, and baked them. We only did one choice of topping and by the end of the session Siti went home with a freshly baked pizza and also a ball of pizza dough so that she can prepare another pizza at home all by herself. I hope Siti enjoyed the class...well, if you can call it a class and I'm really looking forward for more "main masak2"session like this. (Actually, I was supposed to have another main masak2 today with Kak Beb, but unfortunately, due to unexpected occasions we had to postpone it to another date that we haven't decided yet.....)




Siti in action, gambar pizza yg dah siap tak sempat snap pasal bateri kong,huhuhu.

Thursday, July 2, 2009

Singgang Ikan Tenggiri (Kelantan Style)


Hmm....saya kalau beli ikan tenggiri biasanyer buat singgang lah. Saya suka...cik abe suka...anak2 lagi la suka. Nak2 kalau makan cicah ngan budu. Hadoii....masyuk wa cakap lu ! Kenapa pulak saya panggil Kelantan Style ? Sebab saya penah tengok my fren yang orang Terengganu masak singgang...dia letak kunyit...so saya assume..kalu Terengganu nyer style..kaler dia kuning la sket. Apa2 pon...masak singgang ni sangat la senang. Sume main masuk je dalam periuk....pastu masak la. Senang kan? nak makan lagi la senang....lebih sedap kalau kuah singgang tu di letak banyak2 sampai banjir.....uish ! Enak banget !



Singgang Tenggiri Kelantan Style

Bahan2:

1/2 ikan tenggiri yg dah di potong2 (ikan kembung boleh, ikan tongkol pon bulih jugak)
3 ulas bawang putih dihiris2
2 keping asam keping
1inci lengkuas (dihiris2)
garam secukup rasa
sedikit gula melaka (kira2 seketul sebesar ibu jari tgn)
2 biji cili hijau
5 biji cili padi
4 gelas air


Cara2:
- masukkan kesemua bahan ke dalam periuk
-tutup periuk dan hidupkan api
-biarkan kuah menggelegak.
-siap !

Senang kan? makan la dengan nasi panas......pastu picitkan cili padi tu dalam nasi....pedas baru le menyengat !

Tuesday, June 23, 2009

Father's Day

Ini adalah order yang aku dapat untuk Father's Day. First order was from Kak Faizah of Johor (again,TQVM!) . She ordered a chocolate moist cake with freshcream and ganache topping....wah...very rich gitu.....and she also ordered Nasi Goreng and Ayam Goreng Madu utk 20 orang. Terima kasih Kak Faizah....sebab sudi tempah dengan saya.





Second order was from a friend, Jun...my neighbour. Jun kata nak kelainan so she asked for cupcakes to surprise her husband and kids too. Chocolate Moist Cupcakes with a combination of buttercream and ganache topping



Dan ini pulak Cotton Soft Cheese cake special for the family man, my husband. My husband memang suka cheesecake and actually dah lama dia request suh buat this cheesecake....so cheesecake it is. Hope you like it Yang ....






Sunday, June 21, 2009

Roti Campak2





Hahaha..actually roti ni tader nama. Sebab apa di beri nama roti campak? sebab aku main campak je bahan2 suka2 hati campor itu ini. Nak bagi resepi pon alahai.......malam tu la..anak2 nak makan cheese and nak makan ngan roti tapi roti tader. Kalau roti takder apa susah...kita buat la roti kan? wahahaha...mood tengah rajin boleh la.....acu cuba try test mood tak berapa rajin.....hahahhaa....nasib ler.

So...masa nak buat ni memang tak der resepi khas....sumer main2 masuk jer...aku tengok ada tepung pau..aku buh tepung pau....campor ngan tepung gandum biasa jer..pastu tengok plak ada tepung chapati...aku bubuh jugak.....hahaha....buh yis..gula ..garam...susu cair...pastu nak buh la telur...tengok2 stok telur sudah habis......aiseh...cemaner nih....alih2 tengok ada putih telur ....hari try wat Portuguese Egg Tart...pakai egg yolk jer..so simpan ajelah putih telur.....so.....aku pom buh ajela putih telur....uli2......gedebak gedebuk.....siap ! Anak2 makan ngan cheese jer...suka betul.....makan roti panas2....memang la sedap.



kasi kembang 2 kali ganda dulu



pastu uli2 lagi,masuk dalam loyang kasi kembang skit lagi



Pastu bakar la....



and then taraaaa......siap !



makan ngan cheese....nyum2!