Friday, July 24, 2009

Durian cake (part 2)



Hehehehe......punya la terliur dengan kek yang di order oleh Cikgu Lini...maka lepas dah hantar kek tu kat dia....saya pon pulun la pulak buat sebijik lagi. hahahaha...siyes terliur!

Masa dok tengah hancurkan isi durian tuh .....alahai.....sedapnyer bau....pastu rasa sikit kat hujung jari.....mak aihhhh! manyak sedap wooo....! I couldnt resist! hahaha....

For the cake, I used sponge cake. I amik resepi from blog Sweetlily. Resepi span kek nye sangat senang and utk 1 adunan ni leh berat dia lebih 500g sikit kalau dah deco2....so kira orait la kan?





Durian Cake


Bahan2:

2 biji kek sponge bersaiz 7 inci (resepi kek span, nanti saya tepek)
2 sudu besar gula + 1/2 cawan air, untuk di jadikan sirap.


A. utk topping dan filling:
1 cawan whipping cream
-pukul di dalam mangkuk yg sudah disejukkan hingga kembang dan set. (yakni bila di terbalik kan mangkuk tu...krim tak tumpah)



B.untuk filling durian:
300g isi durian yg di carik2
2 sudu besar gula
1/2 cawan air masak.
1sudu besar tepung jagung

cara2:
-masukkan kesemua bahan2 di dalam satu mangkuk, dan blend menggunakan hand blender hingga hancur dan sebati.
-jika anda tak ada hand blender, boleh blend di dalam blender biasa atau pon blend di dalam food processor.
- masukkan ke dalam periuk dan masak sehingga pekat.
-ketepikan.


Cara2 melapis kek:

- ambil sebiji kek span dan belah dua. Kek yang sebiji lagi saya tak belah.
- ambil kek yg tidak di belah, letak di atas cake board. Kemudian, sapu permukaan atas nye dengan sirap (campuran gula + air).
- kemudian ambila kira2 2 senduk whipped cream dan sapu kan rata di permukaan kek.
- setelah itu sapukan pula di atas krim tadi dengan separuh dari pada isi durian yang di puri tadi.

- ambil bahagian kek yg di belah tadi (ambil bahagian bawah) sapu permukaan bawah nyer dengan sirap dan lapis di atas sapuan krim dan puri durian tadi.
- sekarang, sapu pula permukaan atas nya dengan sirap ,diikuti dengan krim dan puri durian.
-ambil bahagian kek yg terakhir, sapu bahagian bawah dengan sirap dan lapis di atas kek.

- ambil 2 senduk krim, sapu di atas kek dan keseluruhan kek. Hiasla mengikut kreativiti anda.

-kek ni sedap di makan sejuk, nyum2 !



2 comments:

halen said...

adeh laaa..siyes jgk ni terliur dgr kek durian. x penah lg makan kek durian and i can imagine how much dis cake very2 delicious.

antu durian klu dh dgr kek durian mesti nk kena makan jgk tp maleh nk buat mcmana tu hehe.. nnt la tunggu buah durian lebey dr kebun yer.

mummyseri said...

kak janna..
asbenku suke mkn duyan..cian smpai roll kek duyan yg ada jual kt kedai dia beli sbb duyannye pasal..hehehe bkn tanak wat..tp x thn le baunya tuh..tula pasal..:)