Tuesday, September 29, 2009

Shortbread Cookies

Actually dah byk kali saya cuba nak buat biskut ni, sokmo tak jadi....tang coklat tu la selalunyasaya fail. Baru kali ni saya buat jadik. Despite of lack of instrument tapi say tekad jugak nak buat. Sepatut nya kalau nak buat biskut ni nak kena guna loyang and cutter khas tapi since saya tak ada and belom beli lagik.....so saya potong pakai pisau jer.....hehehe...actually ada banyak versi utk shorbread nih tp saya pilih resepi yang paling mudah buat and mudah faham. Resepi ni di copy from forum CARI....credit to Mak Lang...







BISKUT SHORTBREAD [maklang]
loyang 50 petak(10"x10"



Bahan (utk base biskut)

120g tepung gandum
50g gula kastor
40g serbuk badam
100g butter
45g susu tepung

Cara
1. Alas loyang cutter dengan kertas kuih
2. Gaul kesemua bahan hingga sebati (adunan akan menjadi serbuk roti).
3. Masukkan adunan ke dalam acuan. Tekan/canai adunan sehingga padat dan rata dlm acuan dan cucuk ngan garfu base tersebut.
4. Tekan alat pemotong ke dalam adunan biskut dan bakar pada suhu 180 selama 12minit.
5. Bila biskut masak, keluarkan alat pemotong dan biarkan sehingga biskut sejuk sebelum dihias dengan coklat.



Bahan Hiasan
200g coklat masakan (boleh tambah jika suka banyak coklat)
50g coklat putih +sedikit shortening(kurangkan jika tak gemar corak sarat)

Cara
1. Cairkan coklat masak secara double boil kemudian tuang atas biskut yg telah disejukkan tadi.
2. Cairkan coklat putih, masukkan ke dalam beg piping dan lorekkan atas coklat masak.
3. Tarik coklat putih dengan lidi utk dijadikan corak batik.
4. Masukkan semula alat pemotong kek ke dlm biskut dan sejukkan dlm fridge selama 10minit atau sehingga coklat telah keras
5. Bila coklat dah beku, keluarkan alat pemotong dan pisahkan biskut sebelum menyimpan biskut dlm bekas kedap udara.


Tips:
*loyang tu dialas ngan paper kuih bhg dasarnya saje....lepastu letak base..bakar...dah siap curahkan coklat ...masuk fridge...

* cutter tu kuarkan cepat masa suam2 atau panas pun boleh......jangan biarkan sejuk baru nak kuar...nanti biskut melekat...

* lepas coklat dicurahkan atas base, masukkan cutter kembali...pastu br masuk fridge...biar biskut tu mengeras ngan cutter sekali .

* dah keras boleh ikut step spt yg diterangkan di atas tadi.

*pastikan loyang dan cutter disapu majerin terlebih dahulu utk elakkan biskut melekat...

*bila sbread dah keras dan bolehlah dikeluarkan dr fridge. terbalikkan loyang sambil tangan kanan menarik cutter pelan2...dia akan keluar bersama2 ngan biskut tadi tu...
* bila dah keluar cutter, terbalikkan biskut tadi atas buntut loyang
* tunggu le kejap...biskut dah lembut senang aje cabut cutter tu satu2...
* biskut yg berbulu2 kat bawah tu, trim ngan pisau kasi kemas

4 comments:

AziniMZ said...

best nyo napok..

iena hamdi said...

k kak.. tq for the resepi.. nanti akan ku cuba

halen said...

ermmm.. nmpk mcm sodap jer biskut ni tp nk buat tu leceh la plk.

sky said...

kak, simple shortbread penah wat tak...mcm yg kat kedai tuh la...suke sgt!

neway, slmt blk kg :D