Tuesday, March 11, 2008

Steamed Chocolate Cupcakes.

Before you say anything I admit....yes...I'm crazy about cupcakes! I made these two days ago as a gift for a dear friend, Nor. The cake is Steamed Chocolate Cake and topped with buttercream. Masa aku wat kek ni aku secara tak sengaja kukus sekejap jer ....and bila kek tu masak and aku makan sebiji aku pasan kat tgh2 dalam kek tu tak masak lagi...so seolah2 kat dalam tu mcam ada inti sos coklat plak......and it tasted soooooooooo delicious ! Walaupun kek tu mcm tak masak,tp sebenarnyer dah masak pon...sebab dah kukus and lagi pon adunan kek tu pon dah di campur dgn air panas yg menggelegak.....so telur2 tu mmg confirm dah masak. Next time kalau nak kukus chocolate cupcakes aku nak wat gini lagik.....kukuk dalam 20 minit jer...so dalam nyer nanti ada cam Chocolate filling.....yummy! Gerenti licin !







After trying a couple of cupcakes recipes (vanilla cakes, custard vanilla, baked chocolate cakes and steamed chocolate cakes) this one is the best and most recommended - Steamed Chocolate Cupcakes , and the buttercream is a perfect match. Here's another glimpse of the cupcakes recipes.



Steamed Chocolate Cupcakes


Ingredients :

1 3/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan serbuk koko
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
(ayak bersama semua bahan2 di atas)
1 cawan gula

(campurkan bahan2 kering di atas bersama di dalam mangkuk)

1 cawan minyak masak
1/2 tin susu cair
3 biji telur (di pukul dalam blender)
sedikit esen vanilla
1 cawan air panas menggelegak


Cara2 :

- campurkan bahan2 kering hingga sebati
- kemudian masukkan minyak masak ,kacau.
- masukkan pula susu cair dan kacau lagi.
- masukkan telur yg sudah di pukul di dalam blender dan sedikit esen vanilla.
- setelah adunan sebati, masukkan pula air panas menggelegak.
- sendukkan adunan kek ke dalam paper cups kira2 3/4 penuh.
- kukus selama 20-30 minit.
(jika nak dptkan cupcakes yg seolah2 ada inti coklat di dalamnyer, kukus kek kira2 20 minit sahaja.)

- biarkan kek sejuk sebelum di hias dgn butterkrim atau apa2 topping.




Spiderman.....created by using piping jelly, boleh la kan..?


2 comments:

Ms said...

Mrs, mcmana nk buat buttercream???

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

ms : butter krim ada saya tepek tu, under label FROSTING, okay..