Sunday, March 1, 2009

Kuah Lodeh



Dulu2 saya memang tak pernah makan lotong dengan Kuah Lodeh ni. Yelah...dekat Kelantan mana la ada orang buat kan.....tp lepas dah masuk U...mula kawan ngan member2 yang orang jawa...baru la dapat berkenalan ngan Cik Lontong ni...hehehe......mula2 makan...rasa cam..tader la sedap sangat...rupa2 nyer masa tu aku makan tak cukup set dia...tade sambal sotong and tader kuah kacang....sekali bila dah makan full set...haaa..amik ko! Sedap yang amat! Mula la terkial2 carik resepi nak buat sendiri....kebetulan pulak my cik abam pon wong jowo....so lontong ngan kuah lodeh ni menu wajib lah...tp tu la...dia tak berapa makan la pulak..kita yang bukan jawa ni plak yang bersungguh2 makan, ekekeke. Resepi ni saya amik kat Dapor Kak Jun....mmg sedap banget! Memang copy paste dari blog kak jun nih..hehehe



Kuah Lodeh

Bahan2:
1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
1/2 biji sengkuang-hiris panjang (saya tak bubuh)
1/2 biji carrot-potong panjang
3 tangkai kacang panjang
1 biji terung kecil-potong2 (ni pon sayatak buh)
1 keping tauhu-goreng n potong kiub (tak buh, sbb tak makan)
1 bungkus tempeh-potong kiub(ini pon tak buh...sbb tak makan jugak,hehehe)
1 fucuk-potong n rendam
1 paket kecik suun-rendam
1 paket baby corn-potong2

bahan kisar:-
2 sudu besar udang kering
1 cm kunyit hidup (serbuk pon boleh)
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

3 sudu besar minyak untuk menumis

Cara2:
panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga garing. masukkan santan cair n sayur2an. didihkan masukkan tempe, tauhu n santan pekat. masukkan garam n perasa jika suka.





Cara2 nak makan:

masukkan lontong (nasi impit or ketupat nasi)yg sudah di potong kiub ke dalam mangkuk, masukkan kuah lodeh, kuah kacang dan sambal sotong (or sambal udang or sambal ikan bilis) , pastu makan la dengan sudu . Makan lontong ni nak kena kuah banyak, baru la sedap hingga menjilat jari! Hehehe....

No comments: