Saturday, March 21, 2009

Ikan Kukus Asam Limau




Aku taip tajuk je pong dah rasa kecur air liur....hahaha....sabor jelah. Well, first time saya makan Ikan Kukus Asam Limau ni masa pegi PD tahun lepas....owh sedap nyer....masam2 pedas gituk.....so, bila balik umah tu teringat2 la pulak....alahai....kalau la PD tu dekat2 dah pegi dah makan kat situ balik..tp tu la....nasib baik jauh. Hahaha....so aku pikir2 la cemaner nak dapat rasa yang lebih kurang sama ngan ikan yg aku makan kat PD tuh...so...setelah wat try and error...dapat la resepi nih......sedap lah kot..especially bagi mereka yg suker makan tomyam...masam2 pedas. Boleh la cuba....





Ikan Kukus Asam Limau.


Bahan2:

1 ekor ikan kira2 400-700g sebaik2 nyer ikan yang segar .
(ikan yang sedap di kukus ialah ikan siakap, ikan jenahak, ikan merah, ikan kerapu)

3 ulas bawang putih, di cincang
1 sudu kecil kicap manis
7 biji cili padi, di potong halus
3 biji asam limau nipis, di ambil air nya.
3 sudu besar air
sedikit serbuk pati ayam
garam dan gula secukup rasa

1 biji cili merah ,di hiris
2 pelepah daun ketumbar, di hiris kasar2
sebiji buah tomato, di potong empat.

Cara2:
- panaskan air di dalam kukusan hingga menggelegak.

-masukkan bawang putih, kicap manis, cili padi, air asam limau, air, serbuk pati ayam, gram dan gula di dalam satu mangkuk, gaul2 hingga rata.

- letakkan ikan yg sudah di bersihkan dan di kelar di atas pinggan untuk mengukus kemudian tuangkan campuran air asam tadi ke atas ikan. Taburkan cili merah yg di hiris serta tomato.

- Kukus di dalam kukusan kira2 15 minit (ikut saiz ikan,lagi besar, lagi lama)
-setelah itu, buka penutup kukusan dan tabur pula daun ketumbar di atas ikan, kukus lagi kira2 3 minit.
-Apabila ikan sudah masak, angkat dan boleh di hidang panas2 bersama nasi.

2 comments:

nieja said...

meleleh air liur tengok ikan ni..aishhh

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

cuba la buat nieja...senang banget nih...hehehe.