Friday, September 5, 2008

Bubur Kacang HIjau (Green Bean Porridge)

Bubur kacang hijau ni peberet my second doter, Laila. Kalau ada bubur ni, tak makan nasi pon tak pe, asyik nak makan bubur jer. Pagi petang siang malam. Buat bubur ni senang jer....rasa nyer semua orang tahu kan? Tapi kita kongsi2 jugak la resepinyer.




Bubur Kacang Hijau ( Green Benas Porridge)

Bahan2:
300g kacang hijau ( bersihkan dan bilas beberapa kali dengan air, kemudian rendam kira2 30 minit)
a lot of water (the more, the better)
secubit garam (a pinch of salt)
1/2 cawan santan pekat (fresh or packed) @ 3 sudu besar serbuk santan segera
3 sudu besar gula pasir ( sugar)
1 ketul gula melaka , di potong kecil2(palm sugar cut into small cubes, around 150g)
a piece of pandan leaf (for the aroma)

Method:

- Masukkan kacang hijau yg sudah di rendam tadi ke dalam satu periuk yg besar. (Agak2 1/2 full)
- isi kan air kira2 3/4 penuh periuk dan tutup periuk.
- rebuskan kacang dengan api yg kecil hingga kacang empuk (kira2 satu jam).Macam nak tahu kacang dah empuk...bila kacang2 tu dah nampak pecah2 dan tak keras lagi dah empuk la tu. Jika air nampak kering, tambah air lagi biar nampak berkuah.
- setelah kacang dah empuk, masukkan sedikit garam, gula pasir dan gula melaka, kacau2 biar rata .
- Apabila bubur sudah menggelegak, masukkan pula santan serta daun pandan.
- Biarkan bubur merenih tanpa periuk di tutup kira2 15 minit.
- Setelah itu tutup api dan bulih la di hidang.




*Sedap di makan begitu sahaja atau pon di cicah dengan roti. Boleh juga di masukkan ke dalam plastik2 kecil , di sejuk bekukan dan di jadikan aiskrim. Ada orang suker campur sagu...ada yang suka campur durian.....tp saya suka makan macam tu jer.....sebab saya tak suker ada rasa lain yg mengganggu rasa asli kacang hijau tu...

cubala !

4 comments:

sky said...

waaa......sedap...u know me...santan segera la jwb nya ....kua kua kuaa....

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

tader hal la sky..I pon gune santan segera...muakakakaaa...

Azrinah said...

suka cuba recipes kat sini..senang nk ikut
smalam try buat rendang yg k.janna share tu.. 2nd time buat tau rendang ni sejak kawin, mmg best, anak2 pun mkn bertambah, so harini tk sabar2 nk kongsi pengalaman hahahah

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

tengkiu azrinah sbb sudi cuber resepi di blog nie...saya pon bukan pandai sgt masak,tp suker nak share resepi yg senang2. I've linked u to my other blog.