Tuesday, September 23, 2008

Almond London Cookies

ni gambar tahun lepas nie...hehehe...


Sebelum ni memang tak pernah teringin pon nak cuber buat biskut ni sebab arasa macam susah jer. Tapi entah macam tiba2 rasa nak cuber buat masa nak raya tahun lepas. So carik la resepi..memang banyak resepi almond london ni tapi aku berkenan ngan resepi kat bawah ni so aku try la...bila dah try....la...tader la rumit mana nak wat biskut ni....in fact bulih wat pelan2 and berperingkat2...mula2 bakar badam dulu. Pastu simpan kat bekas kedap udara. Agak2 rasa mcm dah ada mood nak wat biskut baru la start.....pastu agak2 kalu macam tak sempat nka celu coklat bulih jer simpan gitu jer dulu tanpa di celup coklat, janji simpan elok2 laa...jgn biar masuk angin...nanti bila dah free2 lagi bulih la just cairkan coklat and celup la biskut tu satu2...siap. Okay la kan? Resepi ni saya amik dari forum Cari.com.my....resepi dari forummer Magnolia



Biskut Almond London [Magnolia]


250gm butter
150gm gula aising
450gm tpg gandum
1 biji kuning telur
2 sdt emplex
badam berkulit (bakar)
badam cincang (bakar)

topping:-
coklat masakan
spry

cara:-
mix butter ngan gula kasi sebati..
masuk kan telur..kacau2 jap
campur tepung ngan emplex..uli jap..
ambil tepung sket..masukkan badam berkulit ..wat kasik lonjong2..
pastu bakar 180'C..dlm 10 min atau sampai masak ler..
sejukkan..pastu tarok topping..n tabur badam cincang

resepi neh simple tapi mmg sedap bcoz biskut tu tak lemau..
sesetengah almond london neh dier lemau bile tarok choc..
lagi satu tujuan boh emplex tu utk elak biskut masuk angin masak kita dok tarok choc tu..pastu nk keraskan choc..biskut terbiar lamer kat luar ..kan..so kalu boh emplex neh tak de le biskut jadik lemau

*tepung tu pon taruk sket2..jgn tuang sume skali..sambil tu uli ler..kalu rase dh cukup lembut tak yah boh abes..adunan neh tak leh keras sgt..nnt mase nk boh badam tu ..dier cam tak leh nk kepal2 jadik lonjong tuh..


2 comments:

sky said...

one upon a time, i used to bake my own cookies and this almond inglish was a must. sikalang? kuih tunjuk..i dun fancy kuih tho...

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

u tak per la...adik tokey kuih raya..senang mau tunjuk,hehehe.