Tuesday, March 31, 2009

Peanut Butter Banana Sandwich



is also popularly known as Elvis Presleys' Sandwich, sebab aper? Sebab Elvis suka makan sandwich ni. First time cube makan..ehh...sedap jugak la sandwich ni....tp kat umah ni, aku je yang suka makan pon..anak2 and the dad..tak makan. Lagi bagus kan? tader la mak nak berebut ngan sesapa...hahaha..sabor jelah. Senang je nak wat sandwich nih....






Peanut Butter Banana Sandwich.

Bahan:
roti sandwich (slice bread)
peanut butter
pisang (pisang emas or berangan la yg sedap), di hiris setebal 1/2 cm
butter atau marjerin

Cara:
-ambil dua keping roti dan sapu rata dengan peanut butter pada kedua2 nya (one side on each slice)
- kemudian, susun hirisan pisang di atas salah satu kepingan roti yg di sapu peanut butter tadi hingga menutupi seluruh permukaan roti.
- ambil kepingan roti yg satu lagi dan tekapkan bahagian yg di sapu peanut butter menutupi lapisan pisang. tekap biar melekat.
-sementara itu, panaskan kuali...masukkan satu sudu besar butter....dan biarkan ia cair
- bakar roti tadi di dalam kuali hingga agak garing
-balikkan...dan masukkan lagi 1 sudu besar butter..( nak letak lebih pon tak per)..biar kan bahagian ini pulak garing....kemudian angkat dan potong. Sedia untuk di makan.

Monday, March 30, 2009

Chocolate Ice Blended



Ni la minuman yang paling nikmat kalau tengah panas2...tak kirala tengah panas kat luar ...atau panas kat dalam.....hehehe...Dulu2 memang kerap wat air coklat nih...pastu lelama malas....
skang ni baru start balik......dari anak2 sampai ke mak ayah memang suka banget ngan chocolate ice blended nih. Resepi aku dah penah letak dah kat sini.

Sunday, March 29, 2009

Order dari SMK Bingkor


Ni ada lagi order dari cikgu2 di SMK Bingkor....skolah laki den la....2 bijik kek coklat with ganache topping. Tak ingat dah saper yang order tuh...hehehe..sori yer.....tu pon memula saya salah dengar..ingatkan sebijik je order..so saya kukus la sebijik saje....sekali ruper nyer 2 bijik.....hadoi...nasib baik laki den rajin nak balik umah amik kek masa waktu rehat..so cepat2 la saya kukus sebiji lagi kek.....sebenarnyer, diaorang mintak topping ganache simple2 jer..tak yah deco2 or tulis apa2..tp saya dengan baik hatinyer telah hias ngan badam kat tepi2 tu....hehehe...dah benda dah ada..aper salah nyer kan? Macam mak mertua saya kata..kita berniaga ni..biar lebihkan bahagian pelanggan takper..jangan terkurang.

Sunday, March 22, 2009

Fish And Chips



Tengah hari semalam wat fish and chips. Saja jela nak tukar selera..asik makan nasik je kan. Chips tu aku goreng kentang ...mcm wat goreng pisang...cumer kentang tu aku potong wedges2 pastu celup tepug goreng pisang and goreng. Ikan plak...aku beli yang ready made fish fillet with tempura coating. Tinggal goreng ajelah....sedap lah . Makan ngan sos cili and mayonis.....pastu aku ingat nak wat salad...alih2 tgk ada lettuce je...boleh la tu....so lettuce tu aku just koyak2 bagi kecik skit....and just drizzle with extra virgin olive oil......wah...sedap la plak the combination... simple yet delicious! And yang penting....kenyang betul lah !
wah...puji diri sendiri la pulak...ekekeke....



Saturday, March 21, 2009

Ikan Kukus Asam Limau




Aku taip tajuk je pong dah rasa kecur air liur....hahaha....sabor jelah. Well, first time saya makan Ikan Kukus Asam Limau ni masa pegi PD tahun lepas....owh sedap nyer....masam2 pedas gituk.....so, bila balik umah tu teringat2 la pulak....alahai....kalau la PD tu dekat2 dah pegi dah makan kat situ balik..tp tu la....nasib baik jauh. Hahaha....so aku pikir2 la cemaner nak dapat rasa yang lebih kurang sama ngan ikan yg aku makan kat PD tuh...so...setelah wat try and error...dapat la resepi nih......sedap lah kot..especially bagi mereka yg suker makan tomyam...masam2 pedas. Boleh la cuba....





Ikan Kukus Asam Limau.


Bahan2:

1 ekor ikan kira2 400-700g sebaik2 nyer ikan yang segar .
(ikan yang sedap di kukus ialah ikan siakap, ikan jenahak, ikan merah, ikan kerapu)

3 ulas bawang putih, di cincang
1 sudu kecil kicap manis
7 biji cili padi, di potong halus
3 biji asam limau nipis, di ambil air nya.
3 sudu besar air
sedikit serbuk pati ayam
garam dan gula secukup rasa

1 biji cili merah ,di hiris
2 pelepah daun ketumbar, di hiris kasar2
sebiji buah tomato, di potong empat.

Cara2:
- panaskan air di dalam kukusan hingga menggelegak.

-masukkan bawang putih, kicap manis, cili padi, air asam limau, air, serbuk pati ayam, gram dan gula di dalam satu mangkuk, gaul2 hingga rata.

- letakkan ikan yg sudah di bersihkan dan di kelar di atas pinggan untuk mengukus kemudian tuangkan campuran air asam tadi ke atas ikan. Taburkan cili merah yg di hiris serta tomato.

- Kukus di dalam kukusan kira2 15 minit (ikut saiz ikan,lagi besar, lagi lama)
-setelah itu, buka penutup kukusan dan tabur pula daun ketumbar di atas ikan, kukus lagi kira2 3 minit.
-Apabila ikan sudah masak, angkat dan boleh di hidang panas2 bersama nasi.

Tuesday, March 17, 2009

Tempahan lagi

Ini pula tempahan dari Kak Min, my neighbour istimewa untuk suami tercinta....dia ni mmg my regular customer, tiap2 tahun paling koman dia misti order 3 kali kek besday ..untuk somi and anak2 dia....terima kasih kak min sebab tak jemu2 makan kek buatan saya.....



*jika anda berminat untuk menempah kek dengan saya juga sila hubungi saya di talian ini 014-5691618.

Monday, March 2, 2009

Sambal Sotong Kering

Saya ni suka sangat makan sambal sotong kering tu tp tu la..dah dua kali buat asik liaaaat jer....putus selera betul. rupa dah ada...bau pon dah ada...tp bila gigit sotong nyer..liat la pulak, alahai....last2 lepas saya tanya my fren Iena ni cemane cara betul nak masak sotong kering ni biar jadik lembut dan sedap baru lah jadik. Sambal sotong kering ni saya suka makan dengan lontong dan kuah lodeh atau pun dengan nasi lemak. Memang masyuk la orang kata...hehehe.... Ni ada resepi sambal sotong yang saya cilok dari Dapor kak jun jugak....hehehe..suka sangat amik resepi kat dapo dia tau!



Copy paste je nih...malas nak taip panjang2...ekekeke..

Sambal Sotong Kering

Bahan2:

3 biji bawang merah-kisar
1 ulas bawang putih-kisar
bawang besar-hiris bulat
sotong kering-potong kecil2
cili kering kisar
air asam jawa
garam
gula
sedikit gula melaka
minyak untuk menumis

Cara2:
tumis bawang kisar, cili kisar hingga pecah minyak. masukkan air asam jawa dan sotong. masukkan air sket, garam n gula. biar mendidih. masukkan bawang besar. kacau lagi n biar sekejap. angkat n makan ngan lontong.



sambal sotong kering makan dengan lontong

Sunday, March 1, 2009

Kuah Lodeh



Dulu2 saya memang tak pernah makan lotong dengan Kuah Lodeh ni. Yelah...dekat Kelantan mana la ada orang buat kan.....tp lepas dah masuk U...mula kawan ngan member2 yang orang jawa...baru la dapat berkenalan ngan Cik Lontong ni...hehehe......mula2 makan...rasa cam..tader la sedap sangat...rupa2 nyer masa tu aku makan tak cukup set dia...tade sambal sotong and tader kuah kacang....sekali bila dah makan full set...haaa..amik ko! Sedap yang amat! Mula la terkial2 carik resepi nak buat sendiri....kebetulan pulak my cik abam pon wong jowo....so lontong ngan kuah lodeh ni menu wajib lah...tp tu la...dia tak berapa makan la pulak..kita yang bukan jawa ni plak yang bersungguh2 makan, ekekeke. Resepi ni saya amik kat Dapor Kak Jun....mmg sedap banget! Memang copy paste dari blog kak jun nih..hehehe



Kuah Lodeh

Bahan2:
1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
1/2 biji sengkuang-hiris panjang (saya tak bubuh)
1/2 biji carrot-potong panjang
3 tangkai kacang panjang
1 biji terung kecil-potong2 (ni pon sayatak buh)
1 keping tauhu-goreng n potong kiub (tak buh, sbb tak makan)
1 bungkus tempeh-potong kiub(ini pon tak buh...sbb tak makan jugak,hehehe)
1 fucuk-potong n rendam
1 paket kecik suun-rendam
1 paket baby corn-potong2

bahan kisar:-
2 sudu besar udang kering
1 cm kunyit hidup (serbuk pon boleh)
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

3 sudu besar minyak untuk menumis

Cara2:
panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga garing. masukkan santan cair n sayur2an. didihkan masukkan tempe, tauhu n santan pekat. masukkan garam n perasa jika suka.





Cara2 nak makan:

masukkan lontong (nasi impit or ketupat nasi)yg sudah di potong kiub ke dalam mangkuk, masukkan kuah lodeh, kuah kacang dan sambal sotong (or sambal udang or sambal ikan bilis) , pastu makan la dengan sudu . Makan lontong ni nak kena kuah banyak, baru la sedap hingga menjilat jari! Hehehe....