Monday, February 23, 2009

Nasi Dagang Kelantan



Selama2 saya kawin ni (yelar..sebab dah kawin baru nak bajar masak, hehehe) saya tak pernah lagi nak cuba buat Nasi Dagang Kelantan walau pun saya suka sangat makan. Salah satu sebab nyer kat Sabah ni mana la nak cari beras nasi dagang tu.....pastu lagi satu saya rasa cam susah jer nak wat nasi dagang. Hehehe....macam2 la alasan kan? Jadi nak2 tak nak terpaksa la saya makan nasi dagang setahun sekali je...tima balik kampung, Tapi baru2 ni masa balik dari kampung saya bawak sekali beras nasi dagang sekilo. Jadi bila dah ada beras tu dah tader alasan la kan...lagipon kalau tak buat2 jugak...sayang la pulak beras tu nanti rosak. So baru2 ni saya pon cuba la buat...alhamdulillah jadik......suker..suker....lenkali leh buat lagik. Saya amik resepi kat Forum Cari (credit to forumer Index)...tp saya olah skit ikut cara my mom buat. Okay ..!






Nasi Dagang Kelantan

1 kg beras nasi dagang
1/2kg santan segar
2 cawan air panas
2 sd besar halba
20 ulas bawang merah
4cm halia


Cara
1. Rendam beras semalaman.
2. Hiris bawang dan halia menjadi super duper nipis.
3. Masakkan santan pekat dlm periuk bersama2 dgn bawang dan halia hiris serta halba. Sentiasa dikacau sehingga mendidih. Rasakan masin dan manisnya. Bagi org Kelantan..of course lah kena manis sikit kan. Bila mendidih, angkat dan ketepikan.
5. Beras di basuh bersih dan ditos.
6. Panaskan kukusan. Sementara menunggu kukusan panas, masukkan beras dalm dulang pengukus. Tak perlu lapik dgn apa2 bahan pun sebab beras ni melekat2 dan kalau jatuh kebawahpun tak banyak. Tekan bagi padat tetapi jgn terlalu mampat.
7. Kukus selama 20 25 minit.
8. Keluarkan beras dari kukusan dan pindah masuk ke dlm besen.
9. Gaulkan beras dgn air. Tak perlu bubuh garam.
10. Pindahkan balik beras ke dalam dulang kukusan. Tekan sedikit tetapi jgn terlalu mampat.
11. Kukus semula dalam 25 , 30 minit lagi.
12. Angkat beras dari kukusan dan masukkan ke dalam besen.
13. Tuangkan santan pekat yang dimasak bersama bawang dan halia tadi sedikit-sedikit. Saya biasa buh dlm 2 atau 2 1/2 cawn jer, takmo kasik terlalu basah.. Gaulkan biar mesra. Pindahkan ke dlm bekas yang lain bila hendak menghidang. Tekan biar padat. Hidang bersama telur rebus,gulai ikan tongkol dan udang serta gulai darat ayam,

4 comments:

ima said...

sedapnyaaa!!!nasi dagang,paling last makan akhir tahun lepas...masa balik kg, kakak yg buatkan.saya pernah gak buat sendiri...adoiii!! penat betul.u ni ore kelate ko.

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

kak ima..yer saya oghe klate...ori punyer oghe klate...hehehe.mmg penat skit wat nasi dagang ni...tu yg nak kena cari timing yg sesuwai kalu nak wat kan?

MamaChantek SayangAbang said...

Aik...beriler recipe gulai ikan tongkol sekali...

MamaChantek SayangAbang said...

Aik...beriler recipe gulai ikan tongkol sekali...