Saturday, February 21, 2009

Kari Sardin



Masa festaim saya dengar sardin yang dalam tin tu bulih di buat kari memang saya terkejut. Tak pernah saya makan pon. Bila saya dapat resepi nyer dari my fren Fisya saya pon cuba lah. Sebelum ni dok masak camtu jer....boring la jugak. Sardin ni bukanlah hidangan wajib kat umah ni, tp tin sardin tu mmg at least sebulan sekali mesti beli and ada kat dalam almari...bukan ape....time2 kesuntukan masa and lauk basah dah habis, leh la masak sardin. Lagipun sekali sekala makan sardin ni, sedap jugak kan? So ini lah resepi yang saya amik dari sahabat saya.






Kari Sardin (cukup utk 2 orang makan)

Bahan2:
1tin kecil ikan sardin
2 ulas bawang merah (dihiris atau ditumbuk)
1 ulas bawang putih (dihiris atau ditumbuk)
satu sudu besar serbuk kari ikan
1 cawan air
1 biji kentang di potong wedges dan di goreng dahulu hingga masak
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis


Cara2:
- panaskan minyak di dalam kuali, kemudian tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga wangi
- masukkan serbuk kari, kacau2 sedikit dan masukkan pula ikan sardin dengan sos tomato nyer sekali.
- tuangkan pula air ke dalam periuk, masukkan agara ,gula serta ubi kentang .Kecilkan api dan biarkan ia mendidihkan sekejap.
- bila dah mendidih, tutup api dan boleh la di hidang dengan nasi putih.

3 comments:

ima said...

"Kari Sardin",tak pernah dengar lak ...ni la 1st dengar.tentu jugak sedapkan???

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

sedap jugak kak ima...saya pom sebelum ni saya pon tak pernah dgr jugak...

aina said...

Lama tak makan kari sardin..mak saya pernah masak tapi kari nya di campur santan..