Friday, May 29, 2009

Oder lagi

Hari KHamis lepas dapat order dari Cikgu Sanisah....ni kali ke berapa dia order yer......last time dia order kek besday yg gambar power rangers tu.....ni dia nak kek utk sambutan hari guru kat skolah dia......tima kasih Sah..lenkali leh order lagi..... :)





Ni plak order dari customer baru....Kak Ton....utk besday anak dia yg nombor 3....dia request kek yang paling byk orang order ngan aku...so aku wat la Kek Coklat Kukus, topped with whipped cream lah. Pastu..aku hias ngan fondant...baru nak bajar main2 fondant nih...hehehe...pastu dia mintak aku deliver ke tadika anak dia....nasib baik dekat je ngan umah..so aku jalan kaki je hantar.



(note:idea utk deko guna fondant tu, dpt from Tiara Cuppies )




Petang tu Kak ton mesej...

"pny la srnok c yani tgk kek. Cikgu dia tkjut n hairan tgk ada org blh buat kek lain dr eko bakery,sdp kek c.jana,lain X,tempah dgn c.jana la,phntrn pcuma,hehehe,apa pon t.kasih byk hari ni. " -Kak Ton.

Senang hati aku bila tahu customer puas hati dan suka ngan produk aku..alhamdulillah......utk Kak Ton...tima kasih sbb sudi order ngan saya....nanti kabor2 le kat kawan2 yer....hehehe....

Sunday, May 24, 2009

Yasmin's Birthday Cake



Ni la kek birthday Yasmin yg aku buat. Buat pon sehari lewat...on her birthday tu tak sempat nak wat..bz like a buzzing bee.....hahaha..iyolah. Terai nak bermain ngan fondant....so carik2 resepi yg simple2....boleh la kot.....sbb sumer main cuba2 wat senirik.....suka pulak budak2 ni makan fondant....! aku mmg tak sker....tersangat la manis! Dah nama pon gula....

Friday, May 22, 2009

Teacher's Day Cupcakes



I baked these cupcakes for my kids to give to their teachers. Sori la teachers for the delay.....masa nak bagi Sophea n Laila bawak pegi skolah punyer la risau takut cc tu tergolek ke..ape ker....nanti kang by the time nak bagi kat cikgu2 diaorang...the CC's dah tak nampak ruper...hahaha....but...alhamdulillah...all CC's selamat sampai ke tangan cikgu2 diaorang..cumer CC Laila la ....ada eksiden skit...hmm...Angah...Angah...hope the teacher's like the CC. And balik je dari sekolah Sophea kata....kawan dia plak nak CC minggu depan...amboi...! hahaha...biasala budak2.

note: nak order cupcakes macam ni? Give me a call , Janna - 014-5691618

Saturday, May 16, 2009

Cream Puff and Eclaires Class

Actually..sebelum ni ada beberapa kawan2 saya yang nak sangat saya ajar cemaner nak buat cream puff ni...so tu yang saya terfikir nak buat kelas belajar membuat cream puff dan eclaires. Saya tak berapa yakin sangat nak mengajar...tp bila orang dah mintak tu...memang saya takkan tolak....nanti orang kata kedekut ilmu pulak kan?

So....here it is.


Cream Puff and Eclaires Baking Class.

Tempat : No.36, Taman Jutaya, Keningau.
Tarikh : 6 dan 7 June 2009 (Sabtu dan Ahad)-pilih salah satu tarikh
Waktu : Jam 2- 5 petang.
Bayaran: RM50 sahaja. (sila bayar deposit RM20 utk booking tempat,maximum 3 org je utk setiap kelas..so booking cepat2!)
Hubungi : Janna- 0145691618
Bank-in kan deposit ke :1003-0076001-52-8 (CIMB)



note:1) Barang2 serta bahan2 resepi semua di sediakan. Cuma bawa satu bekas tupperware utk isi cream puff dan eclaires.
2) Bank-in kan bayaran selewat2 nyer 3 hari sebelum kelas.

Friday, May 15, 2009

Cream Puff lagi....hehehe


Hehehe...sengih dulu lah. Ni plak cream puff untuk di hantar ke Koperasi SMK Bingkor sebanyak 40 biji jer. Err...apa lagi nak tulis yer...? tu jela kot...

Thursday, May 14, 2009

Cream Puff


Hari Ahad lepas wat cream puff 30 biji utk my neighbour Kak Kama. Ada makan sikit kat umah dia....as usual la inti kastad lah baru sedap. Pastu alang2 dah lama tak buat cream puff ni buat la jugak untuk makan sendiri...aku and laila sker makan inti kastad...Sophea jer suka makan dengan inti whipped cream ala2 eclaires tu....so whipped cream it is.


eclaires for Sophea

Tuesday, May 12, 2009

Tempahan dari Che Sah

Ni adalah last minute order from my dear fren ,Che Sah untuk birthday anak dia hari ni. She called me last night at 7 o'clock...and nak amik plak pagi ni kol 7...nasib baik bahan2 sumer memang sentiasa ada cuma whipped cream je la kena beli tambah. So tadi pagi I woke up at 4.30 in the morning dok mendeco cake, hihihih....kek dah siap kukus dah sebelum tido. Deco plak simple jer....janji ada Power Rangers kata nyer... Tengkiu Sah for the order....lenkali leh order lagi.....hehehe.





Saturday, May 9, 2009

Sayur Campur Goreng dengan Tofu Telur


Orang2 kat rumah ni yang makan sayur cuma aku sorang je. Hubby makan jugak sayur, cuma memilih skit la...tengok jenis sayur...kalau macam kobis bunga...brokoli ni dia suka la makan. Saya suka masak sayur campor, biasa saya letak udang atau ayam..tapi kali ni saya letak tofu telur dan hirisan daging rusa. Hehehe....ada sikit lagi daging rusa kat umah ni....nak wat gulai ke...kari ke...rendang ke...tak padan...jadi saya cuma hiris nipis2 masuk dalam sayur...atau pon dalam kuah mee bandung. Sedap. Err...macam mana nak hiris daging nipis2? Cara nye senang saja...hiris la daging tu ketika masih beku lagi.....so senang la nak di hiris senipis yg boleh.....okay la..mari kita tengok resepi Sayor Campur Goreng ni yer..






Sayur Campur Goreng dengan Tofu Telur
(Stir Fry Mixed Vegetables and Egg Tofu)



Bahan2 :

brokoli, di potong kecil dan di bersihkan
kobis bunga, di potong dan di bersihkan
carrot, di hiris bulat2 nipis
(juga boleh letak cendawan, sweet corn, kacang buncis or apa2 jenis sayur pilihan anda)
satu packet Tofu telur, di potong bulat2 dan di goreng terlebih dahulu.


bawang merah 2 ulas, di tumbuk
bawang putih 3 ulas, di ketuk
sedikit air
sedikit kiub pati ayam
garam dan gula
1 sudu besar tepung jagung (utk memekatkan kuah)
minyak utk menumis.


Cara2:

-panaskan minyak di dalam kuali, kemudian tumis bawng putih hingga wangi.
- setelah itu masukkan bawang merah pula....kacau2 dan masukkan sayur2, kecuali tofu.
- masukkan air, garam, gula, serta kiub pati ayam,
-kacau2 hingga sayur masak,
- masukkan tofu telur, serta bancuhan tepung jagung dan sedikit air.
- kacau2 hingga kuah nampak sedikit pekat dan tutup api.

note: sayur2 jangan dibiar layu sangat , ia lebih sedap serta lebih berkhasiat di makan rangup2.

Tuesday, May 5, 2009

Repeat Order




This is a repeat order from Cikgu Norhayati....untuk sepupu dia tak silap, nak bawak pegi rumah tunang nyer...tu yang tulis "Selamat Ulangtahun" tu...hehehe....Ati mintak kek macam di order sebelum ni....kek coklat kukus with ganache topping dan cupcakes cumil2. Terima Kasih banyak2 atie...nanti leh order lagik!