750 g tepung gandum 250 g tepung naik sendiri 250ml plain yogurt (low fat pun boleh) 1packet (11g)of instant yeast 2 sudu besar butter (olive oil lg sedap) 2 sudu besar gula sedikit garam
cara:
1. Rendam terlebih dulu yis, tunggu sehingga timbul 2. Sementara itu, campurkan tepung gandum, tepung naik sendiri, gula garam dan butter dan digaul rata 3. masukkan yeast dan yogurt, uli sehingga sebati, masukkan air jika perlu (if adunan terlalu kering) 4. uli sehingga agak lembut, dan bulat2kan untuk diperam seketika ( sampai kembang dan gebu) 5. canai leper, dan baker dlm kuali tanpa minyak, api kecik
utk Naan cheese:
1. setelah canai leper, taburkan cheese dan gula 2. canai another naan and tindihkan dan canai semula
note: - apabila mencanai leper jgn terlalu nipis, sedang2 - apabila bakar biasanya ia akan mengelembung, pastikan api kecik, dan terbalik2kan naan jika perlu - plain Naan: sedap dimakan bersama kari, dalca, sambal tumis, yogurtmint dan macam2 lagi (nak resepi ni boley email..hihiiihi) - Naan cheese: sedap dimakan begitu saja...bebudak mesti suka, ada jugak yg gantikan cheese dgn butter, coklat spread, dll - adunan untuk 12-15 keping |
Comments
nak cuba buat la... cam sedap aje kalau makan ngan kari... anak2 suke makan roti ngan kari...
alahai...terharunye saya mamafami sudi jenguk blog saya yg tak seberapa ni,tima kasih mama...saya selalu jenguk FP mamafami....dah penah jugak cube beberapa resepi,tq again.
dilla-manje:
cuber la dilla..hari2 makan nasi pon buring jugak kan?lagipon resepi ni senang jer,roti nyer pon lembut...cuber la!