Saturday, April 26, 2008

Masak Lemak Bayam



This is a very simple dish. It only takes a few minutes to prepare and the ingredients are also simple. It is best served with steamed rice, fried fish or chicken and sambal tumbuk or sambal belacan for lunch. Nyum nyum! Sedap weh!

Masak Lemak Bayam


Ingredients:
Seikat Sayur Bayam ( di potong2 dan di cuci bersih)
3 ulas bawang merah- di tumbuk
1 ulas bawang putih -di tumbuk
5 ekor ikan bilis
1 cawan santan pekat
2 cawan air
(atau pun 1 packet santan segera dan 3 cawan air)
garam dan gula secukup rasa
jika suka boleh letak sedikit serbuk lada hitam


Method :
- di dalam periuk, masukkan kesemua bahan2 tadi dan masak di atas api yg kecil hingga mengelegak
-kacau2 supaya santan tadi tidak berketul2
- biarkan kuah menggelegak untuk 2,3 minit kemudian tutup api dan bulih la di hidang.

Senang kan? hehehe

-anda juga bulih masukkan ubi keledek yang di potong berbaji, cuma masukkan dulu ubi keledek dan biar ia masak hingga empuk kemudian barulah masukkan sayur bayam.

2 comments:

adrina adi said...

kalau ha, dia suka i pecahkan telur dlm sayur lemak tadi. rasa lg manis dan sodap. hehe.. keledek is a must for me. tp kalau takde, mcm u buat pun dan mampu membuka selera kita kan?

Penanam Sayur said...

xsangka ade jgk resipe ni online ye, tengah teringin sgt nk mkn sayur bayam ni, terima kasih byk2 deh!!!