Monday, April 27, 2009

Gulai Darat Ikan


Haa...hari tu saya buat gulai darat ayam kan? kali ni saya wat gulai darat ikan plak. Sedap di makan dengan nasi putih as nasi belauk . Makan pulak untuk breakfast...owh...memang sedap sungguh! hehehe....Kat bawah ni resepi nyer yer...





Gulai Darat Ikan

Bahan2:

4 ekor ikan kembung di potong dua
(boleh juga guna ikan tenggiri atau ikan tongkol..tapi kalau ikan tongkol kenala rebus dulu dengan asam keping hingga masak


Bahan untuk di mesin:
1 biji bawang bombay atau 5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
3 tangkai cili kering ( direndam dgn air panas hingga kembang)


1/2 inci kengkuas, di hiris
1 sudu besar rempah gulai darat
2 cawan santan
garam secukup rasa
1 sudu besar gula melaka atau gula perang atau gula pasir biasa pon boleh.
1 keping asam keping
1 sudu kecil serbuk kunyit

sayur2:
timun, di potong2 setebal 1 inci
2,3 biji cili hijau
(boleh juga masukkan kacang panjang yg di potong2)


Cara2:
- kesemua bahan2 ke dalam periuk, kecuali ikan
- biarkan ia mendidih di atas api yg kecil
- apabila sudah mendidih. masukkan ikan
- apabila ikan sudah masak tutup api dan boleh la di hidang dengan nasi putih.

Sunday, April 26, 2009

Pengat Pisang



Lama betul saya tak buat pengat pisang. So hari tu beli la pisang....biasanye saya goreng jer, pastu tiba2 rasa macam nak makan pengat pisang ngan pulut. Ha...kalau kat tempat saya di Kelantan memang biasa makan pengat pisang dengan pulut. Kalau kat tempat suami saya memangla dia orang tak pernah jumper orang makan pengat pisang dengan pulut. Mula2 tu saya tanak sikit ajelah pulut, assuming that I'll be the only one yang akan makan dengan pulut...alih2 anak2 pon suka jugak makan dengan pulut, tak cukup la pulak...terpaksa la kukus pulut sekali lagi. Senang je buat pengat pisang ni...




Pengat Pisang


Bahan2:
8 biji pisang abu,pisang nangka pon sedap jugak (oghe kelate panggil pisang kebatu...),
di buang kulit dan di potong serong 3 bahagian

1/2 ketul gula melaka
2 sudu besar gula pasir
3 cawan air
1 cawan santan pekat
1 helai daun pandan
secubit garam

Cara2:
- masukkan ke semua bahan2 ke dalam periuk dan masak la di atas api yang sederhana besar.
- kacau sekali sekala hingga menggelegak serta pisang pula sudah masak dan lembut.
-apa bila sudah masak..tutup api dan boleh di hidang kan sebagai pemanis mulut atau untuk minum petang. Boleh di makan begitu sahaja atau di campur dengan pulut.






Pulut Kukus

saya kalau nak makan pulut..saya suka kukus dari tanak, sebab ...kalau di kukus pulut nyer elok je cantik pastu pulak..tak berkerak...periuk pon senang di basuh.



Bahan2:

1 cawan beras pulut, di bersihkan dan di rendam selama 1 jam
air


Cara2:
- masukkan beras pulut yg sudah di rendam ke dalam loyang
- sementara itu panaskan kukusan
- masukkan air...sekadar melepasi permukaan beras pulut
- kemudian kukus la kira2 15 minit, sehingga pulut masak dan lembut.
- siap.



Monday, April 20, 2009

Asam Rebus Batang Keladi



Ni pulak kiranya masakan kampung lah nih. Dulu2 memang tak penah makan batang keladi nih. Actually, memang tak tahu pon batang keladi ni boleh di makan sebab my mom tak pernah masakkan pon. Pastu bila dah besar2 sikit...campo and kawan ngan memacam orang..baru la tahu batang keladi boleh di makan. Festaim makan masa kat umah mertua. Dia kata...masak lemak siput sedut ni sedap kalau letak batang keladi. Saya suka aje cuba benda baru. And memang sedap lah. Saya jumper resepi ni kat dalam buku resepi dalam majalah Mingguan wanita tuh. So...saya cuba lah...memang sedap . Selain batang keladi, nak wat masak asam rebus kepala ikan pon sedap jugak.






Asam Rebus Batang Keladi

Bahan2:
1 ikat batang keladi, di potong kira2 3 inci panjang, dibersihkan dan di rebus hingga empuk

Bahan2 utk di kisar:
1 biji bawang besar atau 5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit belacan
10 ekor ikan bilis
1 sudu kecil lada hitam
3 tangkai cili kering
2 keping asam keping

garam dan gula secukup rasa.
air secukupnyer.



Cara:
-masukkan kesemua bahan2 ke dalam periuk ,kecuali batang keladi.
- rebus hingga mendidih
- setelah mendidih barulah di masukkan batang keladi, biarkan ia mendidih sedikit lagi.
- Kemudian boleh la di matikan api dan sedia untuk di nikmati.

Senang kan?

Sunday, April 19, 2009

Butter Prawn



Udang ni dah lama dah buat, cumer baru rasa macam nak letak kat blog,hehehe. Resepi nye mcm dah tepek la....tp kali ni wat tak letak egg floss pon....As usual bila wat butter prawn misti nak basah2 sikit, sebab anak2 and Mr. Mokhsin suka makan kuah dia tu.

Atas permintaan my fren Halen...ni la resepi simple butterprawn ku ini...nanti cuba yer...!

Bahan2:

1/2 kg udang sederhana besar, di belah belakang dan di bersihkan

2 ulas bawang putih,di cincang
1 biji cili hijau, di cincang
5 ulas cili padi, di potong kecil (jika tak suka pedas, leh kurangkan)


di campur bersama:
3 sudu besar susu pekat manis
1/2 cawan air (jika suka berkuah, lebih kan)
satu sudu besar tepung jagung
sedikit garam


3 sudu besar marjerin (1 sudu besar utk menumis, 2 sudu besar utk goreng udang)
1 sudu besar minyak masak


Cara2:

-panaskan kuali dan cairkan marjerin bersama minyak masak di dalam kuali hingga panas
- gorengkan udang hingga masak dengan api yang besar.
-kemudian angkat udang dan masukkan ke dalam pinggan


utk sos nyer:
- panas kan marjerin di dalam kuali
- besarkan api, tumis kan bawang putih, cili hijau dan cili padi hingga wangi
-masukkan campuran susu pekat manis, air,tepung jagung dan garam ke dalam kuali, kacau2 hingga nampak agak pekat..kemudian tutup api
- tuangkan sos ke atas udang.
- sedia untuk di ngap.Hehehe...


note: selain udang, boleh juga guna lobster atau ketam .Lobster dan ketam hendaklah di kukus instead of di goreng.

Saturday, April 18, 2009

Pau


Hmm....atas permintaan my new blogger fren Ainazli ni saya tepek resepi pau yg saya buat baru2 ni. Anak2 memang suka banget makan pau and inti misti lah inti kacang hitam...kalau inti lain budak2 ni tak makan...macam mak nye la jugak. This recipe is taken from here. Cuma saya ada ubah2 sikit mengikut selera dan style saya.Hehehe.....





Pau (Steamed Bun)

Bahan2:
500g tepung pau atau tepung hongkong
240ml water
1,1/2 teaspoon instant dry yeast
50g sugar
a pinch of salt
10g shortening (kira2 1 sudu besar)
1,1/4 teaspoon double acting baking powder (kalau guna baking powder biasa guna 2 sudu kecil)

kertas putih utk melapik pau yg di potong2 4 segi kecil.


Inti:
readymade inti kacang hitam (boleh dibeli di kedai2 or supermarket.)


Cara2:
- campurkan kesemua bahan2 kering hingga rata...kemudian masukkan air dan uli hingga sebati.
-setelah itu barulah masukkan shortening, uli lagi hingga adunan licin dan tidak melekat di tangan.
- biarkan adunan mengembang di dalam mangkuk bertutup sehingga 2 kali ganda.
- apabila adunan sdah kembang, tumbuk2 untuk kelaurkan angin, dan bentukkan bola2 kecil dan masukkan inti yg anda suka, kari ayam, kaya, coklat, sardin ker.... In my case...inti kacang hitam.
- lapikkan pau dengan kertas.
- sediakan kukusan
-kukusla pau kira2 10 minit.
- sedia utk di makan.



note:Pau yg sudah di kukus boleh di sejukbekukan. Pastikan pau sudah betul2 menyejuk pada suhu bilik sebelum di masukkan ke dalam bekas bertutup dan simpan di dalam tempat sejuk beku di peti ais. Apabila hendak makan, kukus balik pau kira2 5 minit.

Friday, April 3, 2009

Rezeki lagi....alhamdulillah...

Alhamdulillah...ada tempahan kek datang lagi. Kali ni dari Cikgu Marlini....sebiji kek untuk dirinya sendiri......dia request nak buh ceri kat dalam kek...mcm kek blackforest tuh.....tp nak salut ngan ganache....ok lah....tempahan lagi satu datang dari Cikgu Norhayati...pengantin baru nih......dia order coklat kek with ganache topping and 10 biji cupcakes....pastu aku ada jugak la wat lebey cupcakes...saje...bagi free dua bijik utk Cikgu Marlini jugak...hehehe....



tempahan dari Cikgu Marlini




Kek coklat dan cupcakes tempahan Cikgu Norhayati




Extra cupcakes