Saturday, April 26, 2008

Masak Lemak Bayam



This is a very simple dish. It only takes a few minutes to prepare and the ingredients are also simple. It is best served with steamed rice, fried fish or chicken and sambal tumbuk or sambal belacan for lunch. Nyum nyum! Sedap weh!

Masak Lemak Bayam


Ingredients:
Seikat Sayur Bayam ( di potong2 dan di cuci bersih)
3 ulas bawang merah- di tumbuk
1 ulas bawang putih -di tumbuk
5 ekor ikan bilis
1 cawan santan pekat
2 cawan air
(atau pun 1 packet santan segera dan 3 cawan air)
garam dan gula secukup rasa
jika suka boleh letak sedikit serbuk lada hitam


Method :
- di dalam periuk, masukkan kesemua bahan2 tadi dan masak di atas api yg kecil hingga mengelegak
-kacau2 supaya santan tadi tidak berketul2
- biarkan kuah menggelegak untuk 2,3 minit kemudian tutup api dan bulih la di hidang.

Senang kan? hehehe

-anda juga bulih masukkan ubi keledek yang di potong berbaji, cuma masukkan dulu ubi keledek dan biar ia masak hingga empuk kemudian barulah masukkan sayur bayam.

Wednesday, April 23, 2008

Tips : Cleaning Your Cake Appliances

Ramai sahabat2 saya yang merungut susah nak mencuci alat2 membuat dan menghias kek terutama jika menghias kek dengan butterkrim. Well, I had the same problem too. Kesan berminyak memang susah nak tanggal walaupun dah guna bahan pencuci yang berkuasa. But finally I have found the solution.

Caranya :

1 ) Rebus secerek air sehingga mendidih - boil some water
2) masukkan kesemua barang2 dan alat2 yg terkena butterkrim ke dalam satu mangkuk besar (whisker, mangkuk2, sudu, pisau, nozel/tip, spatula, piping beg, dll).- put all the appliances in a big bowl
3) Kemudian tuangkan air panas tadi ke dalam mangkuk yg berisi barang2 kek. Pastikan air panas di curah rata ke atas kesemua2 barang.- pour the hot water onto the appliances in the bowl.
4) Butter krim yg melekat2 pada barang tadi akan mencair dengan segera. -the buttercream will instantly melt
5) Apabila kesan2 butterkrim tadi sudah cair, basuhlah barang 2 tadi seperti biasa dengan segera. -wash all the appliances once the buttercream has melted
5) Jika perlu, ulang proses ini sekali lagi untuk pastikan barang2 anda benar2 bersih dan bebas dari kesan berminyak. -repeat the process if necessary


Selamat Mencuba!

Wednesday, April 16, 2008

Roti Naan (Naan Bread)



Roti Naan (copied from here)


750 g tepung gandum
250 g tepung naik sendiri
250ml plain yogurt (low fat pun boleh)
1packet (11g)of instant yeast
2 sudu besar butter (olive oil lg sedap)
2 sudu besar gula
sedikit garam

cara:

1. Rendam terlebih dulu yis, tunggu sehingga timbul
2. Sementara itu, campurkan tepung gandum, tepung naik sendiri, gula garam dan butter dan digaul rata
3. masukkan yeast dan yogurt, uli sehingga sebati, masukkan air jika perlu (if adunan terlalu kering)
4. uli sehingga agak lembut, dan bulat2kan untuk diperam seketika ( sampai kembang dan gebu)
5. canai leper, dan baker dlm kuali tanpa minyak, api kecik

utk Naan cheese:

1. setelah canai leper, taburkan cheese dan gula
2. canai another naan and tindihkan dan canai semula

note:
- apabila mencanai leper jgn terlalu nipis, sedang2
- apabila bakar biasanya ia akan mengelembung, pastikan api kecik, dan terbalik2kan naan jika perlu
- plain Naan: sedap dimakan bersama kari, dalca, sambal tumis, yogurtmint dan macam2 lagi (nak resepi ni boley email..hihiiihi)
- Naan cheese: sedap dimakan begitu saja...bebudak mesti suka, ada jugak yg gantikan cheese dgn butter, coklat spread, dll
- adunan untuk 12-15 keping

Monday, April 14, 2008

Cream Puff

Cream Puff


Bahan-bahan ( 10 biji )

* 100ml air
* 45g butter-suhu bilik, potong 1cm
* 60g tepung gandum- diayak
* 2 biji telur

Cara :

1. Persediaan awal. Panaskan oven pada suhu 200C. kemudian sapukan minyak/butter pada loyang pembakar. Lepas tu ayaklah tepung. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih bercampur.
2. Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih.
3. Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
4. Apabila adunan terbentuk seperti doh,tutup api dan biarkan adunan betul2 menyejuk.
5. Apabila adunan sudah betul2 sejuk,pukul menggunakan mixer, masukkan telur sikit demi sikit & teruskan putar hingga sebati
6. Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang yang telah disapu mentega. Anggaran diameternya ialah 5cm.
7. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180'C dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.


Custard filling

Bahan2:
500 ml susu segar/susu cair pun boleh
100 gm gula (saya kurang 90 gm saja)
80 gm tepung custard

cara2:
-masukan semua bahan2 ke dalam periuk,kemudian kacau rata biar tiada sebarang ketulan.
- masakkan di atas api kecil sambil terus mengacau supaya adunan tidak berketul2
-apabila adunan nampak semakin pekat ,tutup api dan terus kacau.
- gunakan inti kastard ini dengan segera kerana inti ini mudah beku.

Cara meletakkan inti :
-anda boleh membelah cream puff dan sudukan inti kastard ke dalam nyer
-atau pun anda boleh masukkan inti kastard ke dalam piping bag dan kemudian paipkan ke dalam cream puff.

Tuesday, April 8, 2008

Double Chocolate Chip Muffin



Many of my friends had asked me what is the difference between muffins and cupcakes because most people tend to misidentified between them. Well, the first thing that you should look at is the surface. Cupcakes surface are usually smooth and even though sometime it does crack but it's still smooth while muffins surface are not even and a crack is a must and a significant feature of muffins. Another thing is the technique of making muffins are much simpler. You just need a spatula just to combine the dry and the wet ingredients unlike making cakes or cupcakes which needs the creaming method. Here's a basic recipe of muffins that you should try if you're thinking of trying to bake some.




see those cracks? that's how a muffin should look like :)




Double Chocolate Chip Muffins (copied from here)



INGREDIENTS:

Makes 12 medium muffins

350g all-purpose flour

50g cocoa powder

2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
210g castor sugar

2 large eggs, lightly beaten
300ml milk
110g butter, melted and cooled/110ml vegetable oil

100g chocolate chips

1/2 tsp flour for dusting chocolate chips

METHOD:

Preheat oven at 200 degC. Line muffin tray with paper cups.

Sift flours, baking powder and salt into a mixing bowl. Add sugar into the flour mixture. Use a whisk to lightly blend the mixture.

In another mixing bowl, combine egg, milk and melted butter.

Lightly dust chocolate chips with flour (to prevent sinking in batter).

Make a well in the middle of dry ingredients. Add the wet ingredients and mix just until all the flour is moistened. Fold chocolate chips into batter. The batter should look lumpy. Do not overmix.

Divide batter into 12 muffin cups. Reduce temperature to 180degC and bake muffins for 25-30 minutes or until well risen.

Transfer to wire racks to let cool.